Bilen i trim

Genom att se till att underhålla din bil på ett bra sätt kan du få den att hålla mycket längre. Den blir också roligare att köra för att inte tala om hur säkerheten höjs.

Däckbyte

Däck

Börja med att se till att du har ordentliga däck, särskilt när det handlar om vinterdäck då våra svenska vägar kan vara farliga ifall du inte har förberett dig på rätt sätt med rätt vinterdäck. Även om du har bra bromsar behöver du bra däck för att verkligen kunna dra nytta av dem. I Sverige är det lag att använda vinterdäck 1 december–31 mars.

Något som är viktigt att tänka på är att placera dina bästa däck där bak, på så sätt kommer du att kunna ha mer kontroll över bilen och det både minskar risken för att tappa kontrollen som att det hjälper dig när du redan gjort det. För att dina gängor ska hålla längre vid bytena kan du lätt fetta in hjulbultarna. Se till att du har rätt däck på rätt plats, om de är felmonterade kommer deras egenskaper att försämras. Du kan enkelt se till att inte blanda ihop däcken genom att markera vilket däck som bör sitta var när du gör ditt däckbyte. Se också till att ha rätt lufttryck i däcken, på så sätt sparar du bränsle och pengar.

Bromsar

En annan viktig sak att underhålla är dina bromsar och då gäller det att byta bromsbelägg. Ett bra bromssystem är viktigt för din säkerhet, väl underhållna bromsar och nya däck med bra mönster kan betyda skillnaden mellan liv eller död. Behöver du nya bromsbelägg till din bil kan du kolla på Mekanika, de har bromsbelägg till de flesta bilmärken. Det är inte bara för säkerhetens skull som du bör byta bromsbelägg. Om du väntar för länge och de blir för slitna kan du skada bromsoken vilket kan bli en väldigt jobbig historia för din plånbok. Eftersom bromsarna är så viktiga för säkerheten och körupplevelsen och också kostar mycket att byta ut ifall de går sönder, är det bra att investera i bra delar redan från början.