Bilverkstäder

Den tiden är förbi när man körde in på den lokala bensinmacken och lät mekanikern där fixa till vad som var fel. Idag har de flesta verkstäder inriktat sig på ett eller ett par bilmärken.

bilverkstad

Kompetensen och utrustningen som krävs idag för att kunna serva eller laga ett fel på en bil är mycket mer komplex än tidigare år. Det räcker inte med skiftnyckeln i bakfickan och smörjduken i handen längre. Kravet på mekanikerna har ökat och den spetskompetens som behövs för varje bilmärke gör att en person inte längre kan ha samma höga kompetens för alla bilmärken som finns.

Auktoriserade på ett bilmärke

Det finns egentligen bara fördelar med att mekanikerna är auktoriserade på ett märke eftersom kompetensen blir så mycket större. Färre misstag görs vad gäller reparationer och val av delar. Idag krävs en enorm kunskap inte enbart för att kunna meka med bilen utan man måste också vara duktig på den mjukvara som ingår i bilens konstruktion idag. Det mesta är datoriserat i bilen och det är mycket elektriskt och nätrelaterat jobb som krävs för att lösa de problem som kan uppstå. Utbildningen som tidigare räckte med att man var mer eller mindre självlärd för man hade mekat mycket hemma med sin moped, A-traktor och sin Volvo-42 räcker inte idag. Det är en bred och gedigen utbildning både på gymnasial nivå och som vuxenutbildning.