Nascar

Nascar står för National Association for Stock Car Auto Racing. Organisationen anordnar Nascartävlingarna som är kända för snabba bilar och intensiva race.

Nascar

Dessa biltävlingar har en lång historia och Nascar grundades redan på 1940-talet. Detta gör att man idag hittar flera generationer av Nascar-fantaster, ett intresse som ofta går i arv. Den första tävlingen anordnades i Daytona, en klassisk bana som tack vare sin historia nästan ses som någonting heligt av många motorsportsfantaster.

NASCAR kommer på andra plats med flest Tv-tittare och fans över USA, strax efter National Fotball League. Loppen TV-sänds i över 150 länder och har hängivna fans världen över. Mer än sju miljoner väljer att se tävlingarna på plats varje säsong.

Att åka på en riktig Nascartävling handlar om så mycket mer än bara än att bara se ett race. Det är en feststämning med aktiviteter runt omkring. Att hänga på parkeringen innan loppet, ta fram grillen ur bagaget, drickan ur kylbagen och snacka motorsport med de andra Nascarfansen runt omkring – det blir inte mycket mer genuint än så. Det är också först när man ser bilarna live som man verkligen kan uppskatta deras hastighet och förarnas skicklighet. Reser du till USA är ett Nascar-besök alltså något att överväga. Ett företag som har biljett och resor till Nascar är Go Sport, där kan du få ett skräddarsytt paket med resa och hotell till din biljett om du vill. Riktigt smidigt.

Nascar tävling

Det går ofta hett till ute på banan med många krascher som de flesta fans skulle säga är en stor del av själva sporten, att det gör den mer spännande. Sporten fungerar som ett viktigt sätt för bilmärken att visa upp vad de klarar av. En vinst i NASCAR Sprint Cup är en fjäder i hatten och sannerligen ett bevis för vad tillverkarna klarar av.

Det finns souvenirer i nästan vilken form du vill, det mesta du behöver i ditt dagliga liv, kan fås med numret från din favorit förare eller kanske ett samlarföremål som är knutet till sporten.

Tävlingarna är väldigt prestigefyllda, både för förare och biltillverkare. Sprint Cup är en tävling där man kan se bilar som efterliknar de vanligaste modellerna av märken så som Chevrolet, Toyota och Ford. Ford har tagit sin klassiska Mondeo-modell och gjort om den till en Nascarbil. Sanningen är att förutom karossen, som hämtat inspiration från Mondeo, är den i övrigt en bil som är tillverkad för att vara med i race och gå så fort som möjligt. Det här är bilar som är optimerade för att köra snabbt och ta kurvor bra. Därför ger det även den inom motorsport ofrälsta åskådaren en adrenalinkick. Särskilt med alla omkörningar och dueller blir det en väldigt spännande tillställning där alla parter gör vad de kan för att komma först över mållinjen. Bilarna har till exempel skärmar på båda sidor, vilket betyder att de lättare kan ligga närmre varandra vid omkörning och på så sätt uppmuntrar det till mer spännande och täta lopp.Nascarpublik

Nascar i filmer

Ett antal kända filmer utspelar sig på NASCAR och vissa har även gjort egna varianter av samma tävling som till exempel den animerade filmen Bilar från Pixars, där tävlingen kallas the Piston Cup. Andra filmer är till exempel Days of Thunder, där Tom Cruise medverkar med riktiga NASCAR förare, Herbie: Fully Loadede, där Lindsay Lohan kör den trixande Volkswagen Beetlen, Herbie och vinner ett improviserat race mot NASCAR mästaren Trip Murphy.